Politika Beyanı
Katılımı Güçlendiren Çok Paydaşlı Yaklaşım
Tasarım aşamasına geçmeden önce alanı tanımak, ön ölçümleme yapmak, karar alma mekanizmalarına yerelden katılımı güçlendirmek adına bölgesel muhataplarla düzenlediğimiz arama toplantılarında yerelin programa yönelik ihtiyaç, beklenti, önerilerini tespit ediyoruz. Beraber hareket edeceğimiz iştirakçileri ve ortakları belirlerken, yerel dinamiklere vakıf sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra sahanın nabzını tutan kanaat önderleri ve sivil girişimlerle iş birliğine gidiyoruz. Programda yer alacak etkinlikleri iştirakçi ve ortaklarımızla birlikte geliştirirken kamusal uzlaşıyı oluşturmak adına her kesimden ve cinsiyetten yurttaşın tasarım sürecinde söz sahibi olmasına, fikrini özgürce ifade edebilmesine olanak tanıyan etkileşim ortamları yaratıyoruz.
Tasarım sürecinde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve 2020 Roma Şartı ile birlikte yerel yönetimlerin kentsel hayata katılım, sosyal içerme, toplumsal cinsiyet eşitliği, fırsatlara eşit erişim, ekolojik ve kültürel mirasın korunması ile kültürel potansiyelin görünür kılınmasına dair ürettiği strateji belgelerini esas alırken, alacağımız aksiyonların yukarıda sıralı alanlar bağlamında kentin kalkınmasına nasıl katkı koyabileceğine ortak akılla karar veriyoruz.
Disipliner Çoğulluğa Dayanan, Yerele Özgü, Sürdürülebilir Programlar
Kentsel ve bölgesel duyarlılıklarla güncel kültürel ihtiyaçlara hitap edebilecek nitelikte, gerçekçi, sürdürülebilir programlar tasarlarken marka kent yaratma takıntısından ve tecimsel pratiklerden uzakta durmak kaydıyla etkinlikleri mümkünse merkezin dışına taşırmaya öncelik veriyoruz. Mekâna özgülüğü esas alan, mutlaka disipliner çeşitliliği barındıran bu bakış doğrultusunda kırsalı kalıcı kültür mekânı haline getirmeyi amaçlarken izleyiciyi kentin farklı yerlerini keşfetmeye, az bilindik rotaları takip etmeye, çizili sınırların dışına çıkmaya davet ediyoruz.
Yurttaşların birlikte vakit geçirdiği kamusal uğrakların ortak yaşam kültürünü ve toplumsal uzlaşıyı geliştirdiğine duyduğumuz inançtan hareketle düzenlediğimiz etkinliklerde merkezde semt parkı, pazaryeri, meydan, tarihi sokak, hafıza arteri ve benzer nitelikte kamusal alanların; kırsalda kahvehaneler, köy meydanları, ören yerleri gibi mekânların kullanımını tercih ediyoruz.
Sürdürülebilir Dokümantasyon Pratikleriyle Görünür Sonuçlar
Uygulama aşamasının sonunda geriye mutlaka bir belgesel video ve iki dilli yayın bırakıyoruz. Sürecin aşamalarıyla elde edilen sonuçları bir araya getiren bu çıktılar, oluşan kümülatif deneyime, sahada yaratılan değişime, kullanılan yöntemlere görünürlük kazandırırken takip edilen modelin bir başka yerele nasıl uyarlanabileceğine, taşınabileceğine yol gösteriyor.