/

KONSERVE

“Küreselleşmenin beraberinde getirdiği kültürel ve sosyal değişimler, toplumları dönüştürmeye devam ediyor ve somut olmayan kültürel mirası oluşturan değerlerin nasıl korunabileceğine ilişkin sorular gündemdeki yerini koruyor. Şimdilerde küçük ölçekli üretimi ve dolayısıyla ülkelerin ekonomik yeterlilik becerisini planlı şekilde ortadan kaldıran neo-liberal politikaların köylük alanları nasıl çöküntüye uğrattığına hep birlikte tanık oluyoruz. Tıpkı Bulgaristan ve Türkiye’de olduğu gibi dünyanın dört bir yanında gençler, istihdama katılma ve düzenli gelir elde edebilme umuduyla doğup büyüdükleri kırsalı terk ediyor; metropollere veya başka ülkelere göç ediyor. Sağlıklı ve adil gıdayı sağlayan geleneksel tarıma, folklora ve yerel zanaatlara dair endemik birikim, kırsal nüfusun hızla yaşlanmasından dolayı silikleşiyor. Dahası verili durum, bu birikimin yaşanan erozyondan dolayı bozulmaya uğradığına, kültürel çeşitliliğin de mono-kültürel bir yapıya büründüğüne işaret ediyor. Buna bağlı olarak köyler, yaşayan kültürel ortamlar olmaktan çıkıp turistik cazibe merkezlerine, maksimalist festival alanlarına dönüşüyor. Bu meseleye dikkat çekmeyi amaçlayan işitsel ve görsel belgeseller ise zamanın ruhuna uyumlu şekilde kısıtlı bir kitleye ulaşırken gereken sosyal etkiyi yaratmıyor.”

Kırsalda yaşayan toplulukları somut olmayan kırsal kültürel miras değerlerinin sanatsal pratiklerle işlenebilmesine nasıl dâhil edebiliriz?

Periferiye anlamlı müdahaleler gerçekleştirmenin yolu, yöntemi nedir? Ölçülemeyenin ölçümlenmesine olanak tanıyan, nicel göstergelerden öte nitel göstergeleri dikkate alan bir etkinlik modeli söz konusu olabilir mi?

Periferiye anlamlı müdahaleler gerçekleştirmenin yolu, yöntemi nedir? Ölçülemeyenin ölçümlenmesine olanak tanıyan, nicel göstergelerden öte nitel göstergeleri dikkate alan bir etkinlik modeli söz konusu olabilir mi?

Endemik bilgiyi hangi yöntemlerle görünür kılabiliriz? Farklı yerellere ait deneyimleri ortak bir platformda nasıl buluşturabiliriz? Kentle kır arasındaki kopukluğu gidermek adına, endemik bilginin aktarımında hangi yöntemleri kullanabiliriz?

Erişmek istediğimiz kitleyi nasıl tanımlıyoruz; bu kitlenin ihtiyaç, öncelik ve beklentilerini nasıl ölçümlememiz gerekiyor?

Bu bağlamda misafir sanatçı programı formatını yerele özgü etkenleri gözetmek kaydıyla kırsala nasıl taşıyabiliriz bunu “kültür götürme” yaklaşımından uzak durarak nasıl başarabiliriz?

İzmir’den KARANTİNA kolektifi ile Sofya’dan Meeting Points derneğinin Ideas Factory, Teos Kültür Sanat Derneği ve Kendine Ait Bir Oda girişimi ile iş birliğine giderek hayata geçirdiği konserve/консерва ağı, Civil Society Exchange mikro hibe programı desteğiyle dünyanın farklı köşelerinde bu sorulara cevap arayan aktivistleri, sanatçıları, küratörleri, tasarımcıları, araştırmacıları, kültür yöneticilerini ve sivil toplum örgütlerini bir araya gelmeye davet ederken somut olmayan kırsal kültürel mirasa ait değerlerin katılımcı ve yaratıcı yöntemlerle işlenebilmesine olanak tanıyacak bir modelin nasıl kurgulanabileceğine odaklanıyor.

konserve/консерва, gidişattan yola çıkarak belirlediği misyon çerçevesinde somut olmayan kültürel mirasın sanatsal pratiklerle işlenmesine olanak tanıyan, kırsalda yaşayanları içerik üretiminin etkin katılımcısı haline getiren bir model geliştirmeyi amaçlıyor. Bu modeli geliştirirken uluslararası deneyimleri aynı mecrada buluşturmak çıktığı süresiz açık çağrıyla benzer çalışmalara odaklanmış veya ilgi duyan bağımsız sanatçıları, girişimleri, kültür yöneticilerini, küratör ve sivil toplum örgütlerini bir arada davranmaya davet ediyor. 

Mail listemize üye olarak (info@konserveproject.com) sürekli genişleyen ağımıza katılabilir, Türkçe, İngilizce ve Bulgarca hazırlanan proje yayına buradan ulaşabilirsiniz:

>

EŞ DİREKTÖRLER

Sarp KESKİNER (KARANTİNA kolektifi – Teos Kültür Sanat Derneği, İzmir)

Gökçe SÜVARİ KANTÜRK (KARANTİNA kolektifi, İzmir)

Diana NEDEVA (Meeting Points, Sofya)

Vesy DEYANOVA (Meeting Points, Sofya)

ATÖLYE KOLAYLAŞTIRICISI

Yanina TANEVA (Ideas Factory, Sofya)

GRAFİK TASARIM VE UYGULAMA

Emre DUYGU

GRAFİK İLLÜSTRASYON

Alexandra NIKOLOVA

YAYIN EDİTÖRLERİ

Sarp KESKİNER
Hale ERYILMAZ

REDAKTÖRLER

Will BUCKINGHAM (Wind & Bones, İngiltere)

Hannah STEVENS (Wind & Bones, İngiltere)

Sarp KESKİNER

ÇEVİRİ

Hale ERYILMAZ

DESTEKÇİLER

Branimir MORFOV

Borga KANTÜRK (KARANTİNA kolektifi)

Esra OKYAY (Kendine Ait Bir Oda inisiyatifi)

Melih ERGEN (Teos Kültür Sanat Derneği)

Yaşar KOÇAK (Teos Kültür Sanat Derneği)

KONSERVE AĞI KURUCU BİLEŞENLERİ

ORGANİZASYONLAR

The House of Activity and Creativity
Daiva Vaišnorienė – LİTVANYA

Koopkultur e.V.
Petronela Bordeianu – ROMANYA-ALMANYA

Eithne
Ruxandra Lupu – ROMANYA

Pro Feelfolu Association
János Kovács – ROMANYA

Transylvania Art Therapy Centre
Ruth Borgfjord – ROMANYA

Sofia University
Nelly Stoeva – BULGARİSTAN

Art Tours Berlin
Pauline Georgieva – ALMANYA

IRE theatre-art-culture FOUNDATION
Plamen Radev – BULGARİSTAN

LALETA
Tsvetomila Mihaylova – BULGARİSTAN

 

NPO Daskal Geno Serafimov
Hristina Taseva – BULGARİSTAN

Discovered Spaces
Milena Stanojevic – BULGARİSTAN

Varna Dance Theater
Karina Ilieva – BULGARİSTAN

Business Foundation for Education
Nadezhda Paunova – BULGARİSTAN

B-Arts
Martin Gooding – Kath Walton – BİRLEŞİK KRALLIK

Senza Studio
Marco Terranova – İTALYA

Theater Arbeit Duisburg TAD
Stella Cristofolini – ALMANYA

Forte Organization
Marlene Flora Geißelbrecht – AVUSTURYA

A Corner in the World
Fatih Gençkal – TÜRKİYE

K2 Güncel Sanat Merkezi
Ayşegül Kurtel – TÜRKİYE

İzmir Sinema Evi
Tahsin İşbilen – TÜRKİYE

Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi
Günseli Baki – TÜRKİYE

Atölye Deneme Sanat ve Ekoloji Der.
Ekin Özdemirci – Pelin Topçu – TÜRKİYE

Nomadmind
Çiçek Tezer – TÜRKİYE

TIAFI
Anne O’Rorke – TÜRKİYE

SUB Collective
İlayda Tunca – TÜRKİYE

Barbaros Su Mirası Projesi
Hazal Öztetikler – TÜRKİYE

Ne Yerde Ne Gökte Derneği
Nesrin Ermiş – TÜRKİYE

Mersin Üniversitesi
Nurseren Tort – TÜRKİYE

BİREYLER

Daniela Andrade – PORTEKİZ
Melina Vlachou – YUNANİSTAN
Nesrin Ermiş Pavlis – TÜRKİYE
Mila Buria Strashimirova – BULGARİSTAN
Elena Stoycheva – BULGARİSTAN
Mirela Petrova – BULGARİSTAN-ALMANYA
Janine Boehl – ALMANYA

İŞTİRAKÇİLER

HİBE SAĞLAYICILAR

konserve/консерва ağının araştırma ve ağ kurma fazı, Türkiye ve AB merkezli STK’lar ve sivil inisiyatifler arasında daha güçlü ilişkiler kurulmasını destekleyerek dayanıklı bir sivil toplumun oluşmasına katkıda bulunmayı amaçlayan hareketlilik ve öğrenme programı Civil Society Exchange [CSE] tarafından desteklenmiştir.